Houten zorgtoren Astor bereikt hoogstepunt

12 juni 2019
HET NIEUWSBLAD

ARENDONK/ GEEL- De nieuwbouw domineert al een tijdje het straatbeeld naast de spoorweg in het centrum van Geel, maar de zorgtoren van Astor heeft nu in acht maanden tijd zijn hoogste punt bereikt. Donderdag plaatst de aannemer de meiboom.

DJI_0632kopie.jpg

De zorgtoren van Astor in volle opbouw, intussen heeft het complex zijn hoogste punt bereikt. ( FOTO: RR)

De aanloop was er een met fel buurtprotest en verscheidene vergunningsprocedures, maar vorig jaar is de bouw van de zogenaamde zorgtoren van Astor toch op Klein Veldekens in Geel begonnen. De ruwbouwfase is intussen in die mate opgeschoten dat het torencomplex zijn hoogste punt heeft bereikt: elf verdiepingen van in totaal 40 meter hoog. De Arendonkse bouwonderneming Hooyberghs koppelt daar donderdagmiddag de traditie van het plaatsen van de meiboom aan.

Bij het optrekken van de hoogbouw gebruikte de aannemer de techniek van cross laminated timber (CLZ). Bouwen met CLT houdt in dat in plaats van het klassieke metselwerk gebruikgemaakt wordt van grote, massieve platen. Deze platen bestaan uit drie tot zeven tegen elkaar gelijmde houtlagen. "Door deze lagen telkens kruiselings te verlijmen, worden de platen extra sterk en stabiel, maar blijven ze tegelijkertijd licht. Een enorm pluspunt wat de plaatsing betreft", klinkt het. Astor is meteen het hoogste gebouw met de CLT-techniek in België.

Het levert ook een bouwtechnisch voordeel op volgens algemeen directeur Tom Van Hauwe van Hooyberghs. "Door te kiezen voor CLT in plaats van de gemetselde klassieke ruwbouw werd deze toren opgetrokken in slechts acht maanden. Een niet te miskennen snelheidsvoordeel."

De zorgtoren moet plaats bieden aan 164 oudere bewoners met een zorgvraag.

HNB - Hans Otten
Logo 3.png
Volg ons op social media
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle