Bouwpakketten van grote massief houten panelen zijn sterk in opmars

“De Vlaming een baksteen in zijn maag? Binnenkort is dat een boom”

31 mei 2019
Gazet van Antwerpen

Cross Laminated Timber (CLT) is een houtbouwsysteem van grote verlijmde massief houten panelen. Vastgoedpoot van de stad Antwerpen AG Vespa werkt ermee voor een van haar nieuwe bouw-projecten. En Vespa is niet de enige. “We zien de vraag jaar na jaar verdubbelen”, klinkt het bij bouwbedrijf CLT-S.

Kort uitgelegd is CLT kruiselings gelamineerd hout. Planken worden aan elkaar gelijmd tot grote massieve platen. Die platen worden gebruikt voor het plaatsen van een ruwbouw. De techniek werd in de jaren 90 ontwikkeld in Oostenrijk en deed zo’n tien jaar geleden zijn intrede in ons land. “Het bouwen gaat hiermee zeer snel”, legt Marco Camerman van bouwbedrijf Green-Team uit. “Wel moet er op voorhand meer worden nagedacht door architecten en ingenieurs. Want de platen worden machinaal versneden en daarbij worden ook meteen ramen, deuren en plaats voor stopcontacten en kabels uitgefreesd.”

Maar dat heeft zo zijn voordelen, weet Jimmy De Kerpel van WoodyHomes. “Zelfs de wereld-kampioen metsen kan zo precies niet te werk gaan. Je kan je ramen en deuren dus op voorhand bestellen in plaats van te moeten wachten tot de ruwbouw er staat. Je betaalt ook minder aan elektriciens of loodgieters, omdat er al infresingen voor stop-contacten, kabels en leidingen zijn. Bovendien staan de muren kaarsrecht. Ook bepleisteraars heb je dus niet nodig.”

“Weet je wat het is? In de bouw moet vandaag de dag alles sneller en preciezer. Want we kampen met een fel personeelstekort. Met deze methode worden alle voorbereidingen in de fabriek getroffen. Deze week nog plaatsten we een volledige nieuwbouwwoning in amper twee dagen”, zegt De Kerpel.

Werken met CLT is wel duurder dan een gewone ruwbouw uit steen of beton. “5 tot 10%. Maar in de afwerkingsfase ben je goedkoper af. Een jong koppel dat huurt, zal sneller in zijn woning kunnen en spaart dan weer huurkosten uit”, leggen De Kerpel en Camerman uit. “Kijk je naar de totale kosten, dan ben je dus niet noodzakelijk duurder af”, zegt ook Ivan Van den Broeck van CLT-S.

Duurzaam

En dan heb je nog het duurzaamheidsaspect. Daarop scoort de CLT-techniek goed. “Deze vorm van houtbouw slaat CO2 op in plaats van ze te verbruiken en heeft bovendien een hoge isolatiewaarde”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. “De productie van de platen gebeurt wel buiten Vlaanderen, in bosrijke gebieden. Nog een voordeel is dat de platen niet verslijten zolang ze niet met vocht in aanraking komen. Bij afbraak van een woning kunnen de platen dus worden versneden op maat van een nieuw gebouw.” “De Vlaming heeft vandaag misschien nog wel een baksteen in zijn maag, binnenkort is dat een boom”, zegt De Kerpel lachend.
Want sinds 2012 zit bouwen met CLT in de lift, weet Marc Dillen. En niet enkel voor het plaatsen van gezinswoningen. “Je kan er ook mee in de hoogte bouwen. En omdat hout lichter is dan beton, kan je met CLT eenvoudig verdiepingen bijbouwen op een bestaande constructie.” Al moet je bij het bouwen van appartementen wel geluidsisolerende maatregelen nemen tussen de verschillende verdiepingen.
“De laatste vier jaar is deze bouwtechniek echt doorgebroken in ons land”, vertelt Ivan Van den Broeck. “Elk jaar verdubbelen we. We trekken scholen op in CLT, sporthallen, appartementen…” “Dit is echt aan het boomen”, zegt De Kerpel nog.

20190531_Gazet-van-Antwerpen-Stad-en-Ran

Het hele huis komt op één vrachtwagen aan. FOTO JOREN DE WEERDT

20190531_Gazet-van-Antwerpen-Stad-en-Ran

Plaatsing van een gezinswoning in CLT FOTO JOREN DE WEERDT

“Niet voor iedereen weggelegd”

Joren De Weerdt (29) en zijn vriendin Jolien Neutjens zetten vorig jaar een woning in CLT neer in Berlaar. “Onze architect had het idee aangeleverd. Allebei hebben we een voorliefde voor de Scandinavische stijl met veel hout. In ons interieur hebben we dus grote delen van de ruwbouw zichtbaar gelaten. Het duurde een jaar voordat onze bouw-plannen volledig op punt stonden. Want je stopcontacten, ventilatiekanalen enzovoort moeten allemaal correct ingetekend worden. Zeker wanneer je delen van het hout zichtbaar wil laten. Gelukkig is Jolien interieurarchitecte. Zij kon op voorhand zaken als lichtpunten 3D visualiseren. Zo konden we perfect bepalen waar welk stopcontact, licht-punt of ventilatiekanaal moest komen. Ik kan me inbeelden dat dat niet voor elke particuliere bouwer is wegge-legd. Een goede begeleiding van een architect of aannemer is bij deze techniek dus erg belangrijk.”
Maar eens uitgetekend, gaat het snel. “Een paar weken later kwam ons huis aangereden op een grote vrachtwagen”, vertelt hij. “En in vier dagen tijd was het hele pakket in elkaar gestoken.” Of dit een duurdere optie was dan een traditionele ruwbouw? “Dat weten we eigenlijk niet. We waren vanaf het begin fan van bouwen met dit massief hout.” (evw)

20190531_Gazet-van-Antwerpen-Stad-en-Ran

FOTO JOREN DE WEERDT

GVA - Elien Van Wynsberghe
Logo 3.png
Volg ons op social media
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle