BORGERHOUT

Initiatiefnemers cohousingproject op oude site drukkerij Onzea willen in juni hun intrek nemen

11 oktober 2019
Gazet van Antwerpen

In de Prins Leopoldstraat bouwen achttien gezinnen aan een gezamenlijke toekomst. Letterlijk dan. Want allemaal zetten ze hun schouders onder een vooruitstrevend cohousingproject dat de naam InDruk kreeg, een verwijzing naar de oude Onzea-drukkerij die voordien op de site gevestigd was.

Grote houten platen worden met een kraan de lucht in gehesen. De ruwbouw van InDruk krijgt stilaan vorm. Nog twee verdiepingen te gaan en dan heeft het private woongedeelte een definitieve vorm aangenomen. Hier komen achttien appartementen, gaande van 62 tot 120 vierkante meter groot en goed voor het herbergen van 40 bewoners. “Twee van hen zijn nog opkomst”, lachen Wendy Schellen (55) en Evelyn Claessens (29). “Een van de bewoners verwacht een tweeling.”

De samenstelling van een voltallige groep die op dezelfde golflengte zat, verliep traag, maar vandaag zit dat helemaal goed, vertellen de twee. “Sommige geïnteresseerden zijn na een tijdje weer uit het project gestapt. Dat kan natuurlijk. Het is ook een lang proces”, zegt Wendy. “Nu hebben we een mooie mix van jonge gezinnen, ouderen, alleenstaanden en koppels zonder kinderen. Dat marcheert goed.”

Common house

Achter de private wooneenheden ligt een gemeenschappelijke tuin. “Die krijgt onder meer wadi’s die regenwater opvangen om het vervolgens trager in de grond te doen sijpelen en twee regenputten waarvan het water onder meer gebruikt kan worden voor het doorspoelen van de toiletten. Er wordt ook speelplek voor de kinderen voorzien en een overdekt terras waar de bewoners samen kunnen eten”, zeggen architecten Steven Bydekerke en Mark Depreeuw van het Borgerhoutse bureau Archi4.

Helemaal achterin bevindt zich dan de ‘common house’, het gemeenschapshuis. Want dat is natuurlijk waar het bij cohousing om draait: naast je eigen private wooneenheid, deel je verschillende ruimtes. En in het geval van InDruk kan dat tellen. “Zo komt er in onze common house een gemeenschappelijke keuken waar voor grotere groepen kan worden gekookt, is er een wasplek, een co-workingruimte, een speelplek voor de kinderen, een stille ruimte, een fietsherstelplekje, een gastenkamer voor wanneer iemand bezoek heeft dat wil overnachten”, leggen Wendy en Evelyn uit. “Verder zal een groot deel van deze ruimte als atelier worden benut. Want hier komen heel wat hobbyisten wonen. En zelf droom ik van een grote bibliotheekkast in de gemeenschappelijke zitruimte”, zegt Wendy. Tot slot wordt een volledige woonunit ‘opgeofferd’ aan een fietsenparking.

“Voor jonge gezinnen, alleenstaanden, ouderen én koppels zonder kinderen”

Bio-ecologisch

Een hele boterham en veel werk, waar ook de toekomstige bewoners zelf hun handen voor uit de mouwen steken. “Zo plaatsten we zelf de isolatie in onze common house: kalkhennep. Een biologisch samengesteld materiaal.” Want InDruk is naast een ge-zamenlijk ook een bio-ecologisch bouwproject waarbij zowel het milieu-aspect als de gezondheid van de bewoners bovenaan het prioriteitenlijstje prijken.

“Zo bestaat de ruwbouw uit CLT, een houtbouwsysteem van grote verlijmde massief houten panelen. Die bestaan uit dennenhout, afkomstig uit Oostenrijk waar ook de platen zelf worden vervaardigd”, leggen Depreeuw, Bydekerke en aannemer Jo Beneens uit. “In Europa zijn er namelijk miljoenen tonnen hout voorradig. Als men verstandig omgaat met de aanplant van de bomen, is de kap ervan geen enkel probleem.”

Het hele project is doorzeefd van die bio-ecologische visie. Zo zal voor de afwerking natuurlijke verf gebruikt worden, komen er waar mogelijk groendaken, worden aansluitingen voor elektrische auto’s voorzien, wordt er gewerkt met zonnepanelen en warmtepompen voor de centrale verwarming… Iets waar de bewoners graag wat extra geld voor neertellen.

InDruk is een bio-ecologisch bouwproject. Zo wordt er voor de ruwbouw gebruik-gemaakt van massief houten platen, genaamd CLT.

Samen zonder verplichtingen

Verloopt alles volgens plan, dan kunnen ze tegen juni 2020 hun woning betrekken. “Ik ben samen met mijn vriend bij de laatsten in dit project gestapt”, zegt Evelyn. Wat haar zo aansprak? “Ik ben van mening dat je niet noodzakelijk een grote woning voor jezelf nodig hebt en dat je gerust een aantal zaken of ruimtes kan delen. Ook het dorpsgevoel dat we hier zullen creëren midden in de stad, vind ik aantrekkelijk.”

“Dit hele project wordt zo gebouwd dat ontmoeting en een warm gevoel centraal staan”, vertelt Wendy. “Zij het zonder verplichtingen. Dit is geen sociaal project.” “De bewoners zullen de keuze hebben om gemeenschappelijk te doen”, stelt architect Mark Depreeuw. “Maar we zullen wél voor elkaar zorgen”, zegt Wendy. “Dat zal soms al eens een extra inspanning vergen. Zelf zit ik er bijvoorbeeld niets mee in om af en toe te babysitten.”

GVA - ELIEN VAN WYNSBERGHE
Volg ons op social media
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle