(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-P4GKQBT'); var _ss = _ss || []; _ss.push(['_setDomain', 'https://koi-3QNTR92XO0.marketingautomation.services/net']); _ss.push(['_setAccount', 'KOI-4KEERORWRM']); _ss.push(['_trackPageView']); window._pa = window._pa || {}; // _pa.orderId = "myOrderId"; // OPTIONAL: attach unique conversion identifier to conversions // _pa.revenue = "19.99"; // OPTIONAL: attach dynamic purchase values to conversions // _pa.productId = "myProductId"; // OPTIONAL: Include product ID for use with dynamic ads (function() { var ss = document.createElement('script'); ss.type = 'text/javascript'; ss.async = true; ss.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://' : 'http://') + 'koi-3QNTR92XO0.marketingautomation.services/client/ss.js?ver=2.4.0'; var scr = document.getElementsByTagName('script')[0]; scr.parentNode.insertBefore(ss, scr); })();
function toggleMute() { var video=document.getElementById("video"); var mutebutton = document.getElementById("mute"); video.muted = !video.muted; if(mutebutton.classList.contains("fa-volume-slash")){ mutebutton.classList.replace("fa-volume-slash", "fa-volume"); } else{ mutebutton.classList.replace("fa-volume", "fa-volume-slash"); } }

Bouwen met CLT

Hoe hoger het comfortgevoel, hoe lager je energiefactuur

 

“Het E-peil mist vandaag een belangrijk aspect”, legt Ivan Van den Broeck uit, medeoprichter en partner
bij CLT-S. “En dat is comfortgevoel. Houtbouw scoort niet alleen beter op isolatie, luchtdichtheid en vochtregulering dan een woning in beton en steen. Je hebt ook nauwelijks energie nodig voor een behaaglijk gevoel in huis. En dat vertaalt zich naar een veel lager energieverbruik.”

 

CLT-S is marktleider in de Benelux in duurzaam en ecologisch bouwen met CLT of cross laminated timber, een bouwmateriaal dat fossielvrij is en CO2-negatief is. Het bedrijf is een van de drijvende krachten achter O3 SHIFT. Nu de energiekosten de pan uit rijzen en de energiewetgeving alsmaar strenger wordt, zien de bedrijven de vraag naar houtbouw zichtbaar stijgen.

 

Comfortgevoel belangrijker dan temperatuur

 

Ivan Van den Broeck: “CLT scoort goed op de energieprestatienormen. Hout heeft een lambdawaarde van amper 0,13 en isoleert dus 5 keer beter dan beton. En CLT is volledig luchtdicht vanaf 3 lagen. Dat zorgt voor een sterk E-peil. Maar als we echt naar een energiezuinige en koolstofarme samenleving willen evolueren, dan volstaat het E-peil als referentie niet. Want de huidige energieprestatienormen vertrekken van de vraag: hoeveel energie heb ik nodig om een bepaalde temperatuur in huis te krijgen? Terwijl de vraag moet zijn: in welke woning heb je weinig of geen energie nodig om een comfortgevoel te creëren? En daar maakt CLT als bouwmateriaal het grootste verschil. Combineer die houtbouw met zonnepanelen en een warmtepomp, en je hoeft je geen zorgen meer te maken over je energiefactuur.”

 

Hout reageert sneller

“Misschien logeerde je op skivakantie ooit in een chalet. Dan heb je dat zeker al ervaren: in een CLT-gebouw heb je veel sneller een behaaglijk gevoel. Je hebt dus minder snel de behoefte om de verwarming op te zetten. En omdat hout geen warmte of koude opneemt, krijg je een veel reactiever gebouw. Dat is bij beton helemaal anders. Neem nu in de lente. Mensen zetten hun vloerverwarming een graadje hoger, anders duurt het ’s ochtends te lang voor het hele huis is opgewarmd. Maar als de zon dan in de namiddag op de ramen staat, loopt de temperatuur al snel veel te hoog op. In de zomer heb je het probleem van de warmte-accumulatie. Eens de warmte in de stenen en het beton zit, krijg je je huis niet meer afgekoeld.”

 

(Bijna-)energieneutrale woningen in Lier, Meerhout en Balen

“Samen met O3 SHIFT bouwen we in Lier 71 CO2-negatieve en energieneutrale appartementen. De 11 woningen van het nieuwbouwproject Braam in Meerhout en de 10 nieuwbouwwoningen in Balen die we samen bouwen, zijn bijna-energieneutraal. In Lier werken we met een Sustainable Energy Distribution System (SEDS). Dat systeem verdeelt centraal warmte en energie op de energie-efficiëntste manier, in combinatie met alle soorten energiebronnen en op het ritme van de seizoenen.

 

 

Zo wordt water in de zomer verdeeld met een temperatuur van 17 °C, in de winter heeft het water in de leidingen een temperatuur van 40 °C. En zijn er energieoverschotten van de zonnepanelen? Dan slaat de SEDS-unit die op als een soort warmtebatterij. Apart van O3 SHIFT bouwt CLT-S nog aan een reeks kleinere projecten. Een daarvan heeft een E-peil van -18. Dan is de vraag niet: hoeveel energie heb ik nodig om mijn huis te verwarmen? Wel: hoe bewaar ik mijn energieoverschotten voor koudere momenten? Met de enorme stijging van de gas- en elektriciteitsfactuur moet het negatieve E-peil het ambitieniveau zijn bij nieuwe woningen.”

 

Buurlanden kiezen al voor houtbouw

“Niet alleen de stijgende energieprijzen duwen de bouwsector in de richting van de houtbouw. Ook de energiewetgeving wordt elk jaar strenger. De overheid legt ook de producenten van bouwmaterialen meer en meer duurzaamheidseisen op. En er gaan alsmaar meer stemmen op voor een koolstoftaks. Dan kom je al snel uit bij CLT. Houtbouw scoort sterk op energiezuinigheid én op CO2-neutraliteit. In onze buurlanden schuiven overheden hout al uitdrukkelijk naar voren als CO2-neutraal bouwmateriaal. De gemeenten van Metropoolregio Amsterdam willen 20% houtbouw tegen 2025. In Frankrijk moeten nieuwe overheidsgebouwen voor 50% uit hout bestaan. Als we die transitie naar duurzame gebouwen serieus willen nemen, dan speelt hout daar een cruciale rol in. Nog even en dan wordt de volgende generatie niet geboren met een baksteen, maar met een splinter in de maag.”