Mundo-A wint Belgian Building Award 2021!Mundo A en Loods 23 winnen de eerste Circular Building Award. Voor deze award gaat een achtkoppige jury na in hoeverre de principes van circulair bouwen toegepast worden binnen de ingediende projecten.


De toepassing van circulaire materialen is daarbij belangrijk, maar dat is zeker niet het enige criterium waar naar gekeken wordt. Andere belangrijke aspecten zijn de inplanting, de aanpasbaarheid, de multifunctionaliteit, de uitbreidbaarheid, de modulariteit, de omkeerbaarheid ... Voorts werd ook gekeken naar de manier van samenwerking in het project en wordt nagegaan of innovatieve circulaire principes zoals product as a service in het project werden toegepast.


De jury motiveerde de keuze voor Mundo-A als volgt: “Het project wordt omschreven als een mooie circulaire nieuwbouw”.


Mundo A


Mundo-a is een bio-ecologisch, passief kantoorgebouw voor maatschappelijk geëngageerde organisaties in Antwerpen. B-architecten, bouwheer Ethical Property Europe, aannemer THV dhulst' - Thys Bouwprojecten en CLT-S bundelden hun kennis en ervaring om het project tot een goed einde te brengen.


Het resultaat is een compact, passief bruggebouw waarin circulaire principes de bovenhand nemen. Het gebouw bestaat uit 3 houten vakwerken met een overspanning van 30m, om op die manier een draagstructuur te creëren die de volledige ruimte onder het gebouw vrij laat. Tussen de vakwerken werden holle vloercassettes in LVL toegevoegd met overspanningen tot 11m. De liftkernen, wanden en trappen in het gebouw zijn uitgevoerd in CLT. Door het toepassen van deze structuurelementen in hout is het gebouw in de toekomst makkelijk demonteerbaar en kunnen de de bouwmaterialen hergebruikt worden.


Door het gebruik van hout en en andere circulaire kernpunten zoals maximaal gebruik van bio-ecologische en hernieuwbare materialen; scheiding van functionele lagen; flexibel binnen de functie kantoor en over de verschillende functies - ook wonen is mogelijk mits beperkte aanpassing; en gebruikmaken van gerecupereerde materialen voor het sanitair en de binnenwanden voegt het gebouw extra waarde toe aan de gebruikers, de buurtbewoners en de directe omgeving. Bijkomend zorgt de volledig zichtbare, houten structuur voor extra unieke beleving.Meer weten over CLT? Contacteer ons dan via www.clt-s.be


58 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven