Hoe groener uw dossier, hoe goedkoper uw leningU las het misschien ook dit weekend? Hoe groener uw dossier, hoe goedkoper uw lening. Dat duurzaamheid binnen onze economie een belangrijke factor is staat al lang buiten kijf. Maar bedrijven die in de toekomst willen aankloppen bij de banken zoals BNP Paribas fortis voor een lening zullen moeten aangeven hoe groot hun ecologische voetafdruk is, schrijft Het laatste nieuws.


Je voetafdruk en CO2


De grootte van uw ecologische voetafdruk begint met het berekenen van de CO2. CO2 beslaat maar liefst de helft van de ecologische voetafdruk en draagt bij aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering.


CO2 komt vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardolie, gas en steenkool. Als we kijken naar de bouwsector bouwt men vandaag ook nog steeds met dezelfde niet hernieuwbare materialen en met dezelfde methodieken als voorheen. Zo zijn beton en staal verantwoordelijk voor 8% van alle CO2-emissies. Gebouwen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 47% van de CO2-emissies. Daar tegenover is de bevolkingstoename exponentieel aan het stijgen. Meer bevolking betekent meer woningen. Meer traditioneel gebouwde woningen betekent meer CO2-emissie. De enige oplossing om je bouwen met hernieuwbare materialen die niet ontgonnen worden maar onuitputtelijk beschikbaar zijn.


Houtbouw helpt in de stijd tegen de klimaatverandering


Houtbouw is niet nieuw, maar de ontwikkelingen die het product de laatste jaren heeft doorlopen zijn indrukwekkend. Eén van de meest veelbelovende constructievormen is houtmassiefbouw met kruislagenhout of CLT (cross laminated timber).


Kruislaaghout, ofwel CLT (cross laminated timber) is een innovatief houtbouwproduct met unieke eigenschappen op gebied van esthetiek, veiligheid, bouwefficiëntie en circulariteit. Bij CLT worden houten planken kruislings op elkaar worden verlijmd. Daardoor wordt de vezelrichting per laag telkenmaal afgewisseld, wat zorgt voor een dimensioneel vast paneel (geen dilatatie of krimp). Een paneel die kan gebruikt worden om vloeren, wanden, balken, kolommen uit te gaan snijden met CNC-machines.


Circulair en ecologisch


CLT wordt geproduceerd met het FSC en PEFC label. Op die manier is de herkomst van het hout perfect te traceren. Het dennenhout wordt ontgonnen in de Oostenrijkse en Zweedse bossen waar bosbeheer al eeuwen een wetenschap op zich is. De aangroei van de bossen is steeds hoger dan de afname, waardoor de balans op het einde steeds positief is.

Doordat de bomen gedurende hun levensduur zoveel CO2 capteren en zuurstof in de plaats geven, is hout als bouwmateriaal CO2 – negatief (per m³ slaat CLT ongeveer 718 kg CO2 op). Voeg daaraan de efficientiewinst van de bouwtijd, het verminderde aantal arbeidskrachten, een gereduceerde foutenlast en een verminderde transportbeweging bij (met 1 transportbeweging tot 10 keer meer volume gebouwd worden dan traditioneel) dan weet je dat In tijden van klimaatopwarming en duurzaamheid dat cijfers zijn die u niet zomaar naast u kunt neerleggen.

Ook uw ecologische voetafdruk verkleinen, door het bouwen met hout? Contacteer ons116 keer bekeken0 reacties